Mówi się, że kuchnia jest „sercem” każdego domu, a statystyki jasno wskazują, że to właśnie w tym pomieszczeniu domownicy spędzają najwięcej czasu. Warto więc, by przestrzeń, w której przyrządza się posiłki była nie tylko estetyczna i modna, ale przede wszystkim funkcjonalna i praktyczna. Poniżej znajdziecie wskazówki, dzięki którym urządzanie strefy kuchennej stanie się niezwykle łatwe. Podstawą jest ciąg roboczy, dzięki któremu organizacja pracy kulinarnej będzie prawdziwą przyjemnością.
Czy wiesz, że definicja tzw. trójkąta roboczego w przestrzeni kuchennej powstała jeszcze w latach 50 tych XX wieku w USA? Do dzisiaj praktycznie wszyscy projektanci korzystają ze wskazówek, jakie ona wyznacza, dzięki czemu kuchnia staje się nie tylko idealna pod względem wizualnym, ale też wygodna w użytkowaniu. Chodzi o to, by uporządkować wszystkie niezbędne elementy wyposażenia kuchni zgodnie z wyznaczonym schematem.
Lodówka, zlewozmywak oraz kuchenka powinny znaleźć się na wierzchołkach trójkąta. Optymalna odległość pomiędzy nimi to 90 centymetrów w przypadku kuchni bardzo małych oraz 120-210 centymetrów w kuchniach większych. Wszystkie wymienione sprzęty i odległości pomiędzy nimi nie powinny zajmować przestrzeni większej niż 700 centymetrów. Dzięki temu gotowanie będzie po prostu wygodne.
Trójkąt roboczy w kuchni udaje się zastosować w pomieszczeniach w kształcie litery L, U bądź w kwadracie.
W kuchniach, których cała przestrzeń znajduje się w jednym ciągu, czyli na przykład na jednej ścianie (typowe dla nowoczesnego budownictwa z aneksami kuchennymi) istotą jest tzw. ciąg roboczy. Minimalna powierzchnia takiej strefy to 350 centymetrów.
Kuchnia, w której ważna jest wygoda użytkowania zakłada ustawienie w pierwszej kolejności lodówki. Tuż przy niej powinien znaleźć się blat roboczy o minimalnej szerokości 45 centymetrów, który przyda się do wykładania schłodzonych produktów. Następnie powinien być zamontowany zlewozmywak, a tuż pod nim kosz na odpady oraz z boku zmywarka. W ostatniej części kuchni jest miejsce na kuchenkę oraz piekarnik. Tuż za tymi sprzętami również powinna znaleźć się wolna przestrzeń z blatem roboczym.
Większość projektantów zwraca również uwagę na stworzenie konkretnych stref w kuchni, które powinny znaleźć się blisko siebie. Tym samym wyróżnić możemy strefę:
W projekcie kuchni najważniejsza jest jej funkcjonalność. Warto, by uwaga na ten aspekt zwrócona była także w kwestii wyboru konkretnego designu. Najczęściej stawia się na ponadczasowość i klasykę, dlatego w większości kuchni rządzi biel. Liczy się także trwałość materiałów, nadal najczęściej wybierane są płytki ceramiczne na podłogę i kafle na strefę pomiędzy blatem a szafkami wiszącymi czy lacobel. W nowoczesnych kuchniach pojawia się dobrze zaimpregnowane drewno, beton oraz naturalny kamień. W tych w stylu retro i industrialnym króluje coraz częściej surowa cegła. Nie brakuje zwolenników frontów kuchennych w pełnym połysku, chociaż o wiele bardziej praktyczne są te w półmacie – łatwiej utrzymać je w czystości.
Bez względu na to, jak zaaranżujesz swoją kuchnię, pamiętaj, że to Twoje królestwo i to Ty masz czuć się tam swobodnie.